Psykicks

Blogi

VIimeisimmät uutiset ja blogikirjoitukset

Psykicksin toiminta käynnistynyt virallisesti

Psykicksin toiminta käynnistyi virallisesti 1.9.2015. HURRAA! FYSIX Oy:n kautta toimiva ajanvarauskalenteri ja -puhelinpalvelu on nyt myös avattu, joten ei muuta kuin aikoja varaamaan. Vinkatkaa myös kaverille! Avoimien ovien avajaiset pidetään myöhemmin syksyllä.

Jos joku vielä empii ja epäröi, että mitä tämä tälläinen urheilupsykologitouhu oikein on ja kuka kumma sitä tarvitsee niin heille ja kaikille muillekin jaettavaksi seuraavat lainaukset 2015 ilmestyneestä Urheilijan taivas+Helvetti. Paras versio itsestäsi -kirjasta (Karo Hämäläinen & Miikka Peltola):

Jääkiekkomaalivahti Noora Räty kertoo osuvasti siitä kuinka Amerikassa panostettiin myös henkisen puolen valmennukseen: ”Yliopistolla oli vaikka kuinka monta urheilupsykologia mistä valita. Viime kesänä kävin pari kertaa MEGA Goaltendingin urheilupsykologilla. Siitä oli hyötyä. Uskon, että henkisen puolen valmennus on tulossa Suomeen. Joukkueet ymmärtävät, että henkinen valmennus on aikamoinen voimavara.” (s. 75)

Urheiluspsykologipalveluiden puolesta puhuu samassa kirjassa myös nyrkkeilijä Eeva Wahlström. ”Ruotsalaisnyrkkeilijöillä oli käytössään myös mentaalivalmentaja, jollaista Suomessa olisi pidetty osoituksena heikkoudesta: jotain on vialla, jos tarvitsee apua pään kanssa. Wahlström puolestaan ajatteli, että henkiset voimavarat kannatti ottaa käyttöön. ”Jos haluaa olla paras, kaikki voimavarat on hyödynnettävä.” (s.116)

Ei kai me täällä Suomessa haluta vuonna 2015 olla takapajula, jossa ajatellaan että urheilupsykologilla käyminen on heikkoutta?! Ei todellakaan. Suomen urheilupsykologinen yhdistys SUPY ry:n on asettanut tavoitteeksi, että ”Vuonna 2025 urheilupsykologinen perustietämys on luontainen osa valmennuksen perustietämystä, siinä missä lajitaidot ja fyysiset osa-tekijätkin. Urheilupsykologiset ammattikäytännöt ovat kehittyneet ja tulleet tutuiksi kaikille liikkujille, urheilijoille, valmentajille, seuroille ja lajiliitoille. Urheilupsykologisten palveluiden kysyntä ja tarjonta kohtaavat kaikilla urheilun ja liikunnan sektoreilla. Edelläkävijöitä ovat urheilulukiot, urheiluakatemiat sekä valmentajakoulutus. ” (Urheilupsykologian perusteet 2012,  s.354) Mennään siis kohti tuota tavoitetta ja kehitetään savolaista urheiluosaamista yhdessä entistä paremmaksi!